Anti-osteoporotische medicatie voorkomt mogelijk wervelfracturen bij actieve acromegalie
Anti-osteoporotische medicatie kan wervelfracturen bij patiënten met actieve acromegalie mogelijk voorkomen. Dat schrijven onderzoekers in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Uit een retrospectieve studie bleek het risico op wervelfracturen bij patiënten met actieve acromegalie, die deze medicatie gebruikten significant lager te zijn dan bij patiënten die deze medicatie niet gebruikten.
Skeletfragiliteit bij acromegalie wordt gekarakteriseerd door een verhoogde bot-turnover, afwijkingen in de microstructuur van het bot en een verhoogd risico op vertebrale fracturen. Deze laatsten worden bij 30 tot 40 procent van de acromegaliepatiënten gemeld en kunnen een klinische relevante complicatie vormen. Ze kunnen invloed hebben op de kwaliteit van leven, onder meer door een verhoogd risico op kyfose en rugpijn. Tot nu toe zijn er echter nog geen studies gepubliceerd over het effect van anti-osteoporotische medicatie in een klinische setting bij deze patiëntengroep. Gherardo Mazziotti en collega’s voerden daarom een retrospectieve multicenter studie uit naar het effect van anti-osteoporotische medicatie op het risico op vertebrale fracturen bij patiënten met actieve en gecontroleerde acromegalie.
Bij 248 patiënten met acromegalie, afkomstig uit 9 tertiaire endocrinologie-afdelingen, werden de prevalentie en incidentie van vertebrale fracturen bepaald. Bij 52 patiënten was er sprake van bot-gerelateerd medicatiegebruik. De bot-gerelateerde medicatie was voorgeschreven volgens de richtlijnen voor de behandeling van osteoporose en bestond onder meer uit alendronaat (30 patiënten) en risedronaat (9 patiënten). Bij een mediane follow-up van 48 maanden ontwikkelden 65 patiënten incidentele vertebrale fracturen. Het ontstaan van een vertebrale fractuur was geassocieerd met reeds bestaande vertebrale facturen, de duur van de acromegalie, actieve acromegalie bij aanvang van de studie en met behandeld hypo-adrenalisme.
Wanneer naar de hele onderzoekspopulatie werd gekeken, was er geen significant verband tussen behandeling met bot-actieve medicatie en incidentele vertebrale fracturen. Een sensitiviteits-analyse toonde echter aan dat bij patiënten die actieve acromegalie hadden bij aanvang van de studie, de behandeling met bot-actieve medicatie geassocieerd was met een lager risico op incidentele vertebrale fracturen. De onderzoekers concluderen dat bot-actieve medicatie vertebrale fracturen bij patiënten met actieve acromegalie mogelijk kan voorkomen.
SOM-NL-000231